HTML

Borzavárnak története

Böltsőnknek és szülőanyánknak, Borzavárnak sok-sok dicsőséggel és kevesebb keserűséggel általszőtt története, midőn az ő tövéről fakadt múltamra visszatekinték, tekintetem visszavetem azon századokra, amik elmúltanak, ámde Borzavár hírén és nevén (és egyúttal mindenkori lakói hírén s nevén) mitse rontanak; Az Úr kegyelméből lejegyezte a Nagy Elszakadás utáni 1538-ik évben Nádtetős Borostyán, Borzavár neves krónikása

Friss topikok

  • borzavári: Sárgagyepü?az farkasgyepü akar lenni, nem? Azért szürke fertelem... (2012.02.21. 13:00) Borzavár históriája 5.
  • Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: @Valaki562: nézd, kedves anonim látogató, nem emlékszem, hogy közöltem volna Borzavár címerét, tal... (2009.08.30. 18:49) Borzavár históriája 4.
  • Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: @Az Olei Hagardom terroristái: hát igen, a pórnépektől igazságtalanság is lenne elvárni a fennkölt... (2009.06.18. 17:55) Borzavár históriája 2.
  • Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: @magyar-magyar szótár: nem értem csücsörítő beszéded, tán bizony tót vagy, vagy ami rosszabb....p... (2009.05.25. 21:30) Borzavár históriája 1.

Érdemes.

Archívum

Az borzavárnak históriája

2009.06.22. 12:16 Lev Alekszejevics Nyunyeszkij

Borzavár históriája 4.

Címkék: porva

A porvaiakról, elfogulatlanúl

Sok rettenetes, fekélyes keléshez hasonlatos borzalom üté fel ocsmány fejét a Földön, de mind közül kétségkívül a legvisszataszítóbb iszonyat-szülte rémség az, mit Porva településének neveznek Bakony-szerte. Két dombozat, mint a farpofa két partja határolja ezt a posványt, ami tehéntrágyaként elterülve fekszik léhán és súlyosan a tájon, és erkölcsi bűze az egeket ostromolja. A kínok eme ördögi gödréről, a förtelem eme végbélnyílásáról nehéz részrehajlás nélkül írnia a krónikásnak, kinek lelkét akár kicsíny mértékben is általhatja a szépérzék, és az igazságszeretet. Hovatovább erővel kell visszatartanom pennám, benntartván lelkem szent haragjában fogant szavakat, hogy megkíméljem Olvasómat a látványtól, mit a borzalmak szörnyűséges tárháza nyújt, ha sorra veszi a benne tülekedő, istenkáromló jeleneteket az erkölcsi szigortól hajtatott kéz. Elég annyit megemlítenünk, hogy mindazon kínok és veszélyek, mikkel Borzavár lakói valaha is szembesülni kényszerültek akár testben, akár lélekben, legnagyobb számban Porvának és lakóinak köszönhetők.

Porva népei könnyen megismerhetők, hiszen termetre mind alacsony, bőrük az odakozmált ételhez hasonlatos színű, szemük ferde, és tekintetükben az irigység és kéjvágy soha ki nem alvó tüze lángol. Mindazonáltal kétségkívül birtokolnak jelentős képességeket, ezt el kell ismernie az elfogulatlan elmének: jeleskednek a különféle aljas tervek kieszelésében, és bámulatosan gerinctelen módokon és utakon törnek jobbára ártatlan, vélt-ellenségeik elveszejtésére. Jellemük kiütközik annál is szörnyűbb tetteikben, mikkel kezdetektől fogva mérgezik a Bakony számos népeinek mindennapjait. Azt mondják, első királyuk egy kurtizán és maga a Sátán istentelen nászából született, kit gyomorforgató szertartásokkal imád minden porvai, szülőitől örökölt setét lelke a trónbitorlón megmutatkozott, ki-legalábbis úgy mondják-felfalta saját gyermekeit, és disznókkal hált, szörnyű őrültségében pedig minden alattvalóját arra kényszerítette, hogy az ő...

Legnagyobb sajnálatunkra meg kell szakítanunk Nádtetős Borostyán képekben gazdag leírását Porváról és lakóiról, mivel a krónika további részeiben olyan számban és erősségben tobzódnak a különféle erkölcstelen jelenetek leírásai, hogy egyesekben esetleg felmerülhet a kétely krónikásunk elfogulatlanságát illetően, gyengébb idegzetű olvasóinknál pedig lelki békéjük jelentős megbomlására, esetleg megszűnésére is lehet számítani. A krónika hamarosan folytatódik, a problémás részek végétől újrakezdve. Addig is türelmüket és elnézésüket kérjük, és javasoljuk, hogy gyönyörködjenek az alábbi aranyos kis állatkában, amit a cukiság blogról másoltunk ide

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borzavar.blog.hu/api/trackback/id/tr511199840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heki 2009.06.22. 20:19:53

:)

szerintem eme állat nem is létezik

lehet, hogy csak porvai ravasság,
eltérítendő Figyelmünket A Világ Igaz S NAgy Dolgairól egy Porvai Virtuális Világ

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.22. 22:24:41

hajh, minő tragédia is volna, ha a porvaiaknak akármi sejtésük is lenne a Világ Igaz S Nagy Dolgairól, piszkos kezük a magasb titkok ládikáját feszegetné, és bemocskolna mindent, ami szent, jobb így, hogy mély tudatlanságban leledznek.

Valaki562 2009.08.18. 17:04:50

Ha a két "dombozat" farpofára emlékeztet,akkor miért van benne Borzavár címerében?:)

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.08.30. 18:49:40

@Valaki562: nézd, kedves anonim látogató, nem emlékszem, hogy közöltem volna Borzavár címerét, talán az első fejezet nyitó képére gondolsz?-nos azok Borzavár dombjai és nem Porva dombjai, a kettő közti bárminemű kapcsolat feltételezése részedről csak megerősíti a gyanúm, hogy egy gerinctelen porvai besúgó vagy.
süti beállítások módosítása